BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 10 August 2011

trend SMS aweks zaman sekarang



“Hai awak, dah makan belom??”

“Hello , tengah buat apa tu??”

“Salam, hai awak sihat ke hari ni??”


Biasa dengar kan SMS atas ni. Ni adalah merupakan contoh SMS yang selalu guys send time mula-mula dapat no fon gurl. Selalunya guys akan hantar SMS seperti ni sebagai ayat pembuka bicara atau ice-breaker. 


Anyway, kalau korang nak tau ciri-ciri SMS macam ni dia ada dua , yang pertama adalah SMS jenis ni berbentuk current general question mengenai seseorang tu, manakala ciri keduanya adalah SMS ni..sangat FAIL




“FAIL???”


Simple, SMS jenis ni boring, lapok, suke tanya soalan bodo dan yang paling FAIL sekali adalah SMS jenis ni sebenarnya tak mampu nak hasilkan bahan yang menarik untuk buat sembang. Tak paham? tak pe tak pe, biar aku tunjukan :


zzzzZZZZZzzz ( SMS! )



gurl    : eh ade SMS (bukak fon tengok)

Boys  : hai ain, ko tengah wat pe tu, dah makan belom? sihat? <----alert!!

Gurl   : hai , saya tengah tido, dah makan dan sihat. 

Boys  : oh, ko makan ape tadi? Awalnye ko tido <----alert!!

Gurl   : saya makan nasi. Biasela tido kol 10 

Boys  : waaa mesti sedap kan. …  

Gurl   : ha’ah. 

Boys  : mmmm…ko petang tadi buat pe yea? (!!???)



Berdasarkan contoh di atas, korang boleh lihat bertapa tak effectivenye stail SMS cm ni.  Terlalu kaku, dan very strait forward. Bahan nak sembang tak ada. Yes, I admit, still ada guys yang berjaya tackle gurl dengan SMS stail ini. Tapi berapa ramai juga yang still foreveralone kerana tak pandai nak buatkan sesuatu conversation itu menarik di sebabkan penggunaan SMS yang berbentuk ini.  Die dah jadi macam interview. Balik-balik tanya "awak makan pe" , "awak tido pukul berape",  "awak study ape" and so on. FAIL man..




So soalanya sekarang ni adalah macam mane kita nak counter problem ni? Simple. Ni aku bagi sedikit tips. Try tanya sal pendapat die on something. Contoh aku beri :


zzzzzZZZZZzzz ( SMS! )



gurl   :  eh , ade SMS ..(bukak SMS)

Boys : hey hello ain,  wei ko sibuk tak sekarang (kalau die kate die ye, GTFO )

Gurl  : tak de ah asal ?

Boys : tak de, saje je nak sembang-sembang dengan ko ( jujur. good first impression) , ha3 .  wei aku actually nak tanye pendapat ko sal something ni.

Gurl : ha pe die ? 

Boys:tak de, bagi ko la kan. kalau first date ni la, yang mana lagi sesuai? bunga ke coklat ye? <---- macam ni la lebih kurang

Gurl : ni pehal tiba-tiba tanye sal bunge ni, nak pergi date ke. ha3. xpa xpa aku leh tolong. hemm... aku rasa bunga lagi ok sebab well nama  pon date kan. ha3. nampak cam special sikit la. tapi kalau bunga nie bla bla bla....



true story bro..





Berdasarkan contoh di atas ni, korang boleh nampak perbezaan tone, gaya, jenis SMS serta cara topik tu dibawa antara kedua dua jenis SMS ni. Kalau gunakan SMS pendapat nie, die ade macam ada modal yang boleh dijadikan bahan nak sembang. Nak sembang pon seronok. Pepehal pon, senang cerita, aku pon malas cakap, korang judge sendiri la mane yg lebih baik. aku just nak share idea je. 


So, tu la serba sedikit idea aku sal trend SMS zaman sekarang ni. Untuk hari ni aku stop kat sini dulu ,nanti bila-bila aku sambung story balik. Pepehal pon thank sebab sudi bace. ada masa komen-komen, follow-follow. Orait






19 comments:

  1. HAHA,, THIS GUY ONCE USED TO TEXT ME AS COOL AS THE SMS HE JUST RECOMMENDED ABOVE -BAI-

    ReplyDelete
  2. HAHA! that last example i dedicate to u win . he3

    ReplyDelete
  3. aq sokong weh. sangat bosan msg sepatah patah ni. menyampah. baek takyah msg. aq tak suke msg pendek pendek. cm tanak msg jek. HAHA

    ReplyDelete
  4. actually from my persoal experience as a man myself... bukan xnk mcg. but usually, macam xtau nk mcg apa. so balik2 mcg ayat bosan ni la. ha3

    ReplyDelete
  5. well good post.Seriously said that aku benci dengan those people especially guys nak tackle awek using sms and ask FAQ to them.langsung tak kreatif dan ini menyebabkan that girls jadi malas nak melayan dan bosan.Aku pernah kena mcm ni.They look so dumb.well said.haha

    ReplyDelete
  6. ha3. xleh bla. biasa la tue laki nk tackle awek kan. tue yg nk kongsi sedikit idea tu. ha3

    ReplyDelete
  7. well , couldn't agree more. nice one dude ! :)
    my bf used to send msg like that to other girls(he told me that) but with me , he's totally different. guys kinda weird actually. :DD

    ReplyDelete
  8. nyamuk: ha3. betul2. tapi kebiasaanya gurl ni segan sikit kalau kal ni. ha3


    lemon: xde org msg x bermaksud xde secret admire. he3

    ReplyDelete
  9. heyy~ pehal dlam byak2 nama? nama ain jugak yang diambik? nama sy laa~ haha.

    ReplyDelete
  10. haha ! siyes suka giler dengan post nih.so,budak lelaki sume.plish alert ye.haha

    ReplyDelete
  11. kueh: thanz girl :)

    gadis: ye ke? ha3. contoh jea sebab nama ain ni memang sinonim dengan perempuan. cam dah biasa la dengar perempuan nama ain tu yang pilih contoh tue. he3


    siti: boys, do u hear dat?. ha3

    ReplyDelete
  12. kan..macam bangang je antar msg macam tu..rasa tak nak balas pun ade bila dapat msg macam tu..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. eady: my advice, jangan reply. he3

    ReplyDelete
  15. tapi macam reply la jugak sebab nak jaga hati then macam serabut je kalo dia antar dan terus antar...baik reply kot..barulah diam..haha.

    ReplyDelete
  16. ha3.nak lagi best.jawab jea, "ok" atau "hemmm.." tau "ye". ha3. komform panas buntut mamat tue. ha3

    ReplyDelete