BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 24 August 2011

Experiment: trend guys mentackle zaman sekarang

Science report yang tak beberapa nak science


Title:
Mengkaji hubung kait antara situasi dan tempoh masa yang terbaik untuk seseorang guys untuk kontek kembali girl tersebut buat pertama kali


Problem Statement:
Adakah situasi yang berbeza memerlukan tempoh masa yang berbeza bagi seseorang guys itu untuk kontek balik girl yang dia jumpa untuk kali pertama?


Hypothesis:
Situasi yang berbeza memerlukan tempoh masa yang berbeza bagi seseorang guys untuk kontek balik girl buat kali pertama


Materials:
1)    Motorola RAZR V8 luxury 18K gold plated edition
2)    Kredit fon
3)    Sim kad celcom
4)    facebook
5)    no fon girl yang baru kenal
6)    diri sendiri
7)    pengalaman hidup


Procedure:
A . Experiment ini di jalankan dengan menggunakan 5 jenis situasi yang berbeza dari segi lokasi, waktu, subjek, tindakan semasa dan tempoh interaksi itu seperti yang di bawah:


(A) The short first meeting interaction:

1.    lokasi : bilik kuliah  dan sekitarnya
2.    waktu : selepas waktu kuliah tamat.
3.    Subjek: jumpa gurl (a) yang sama kuliah ketika hendak pulang ke kolej
4.    Tindakan semasa   : tegur dan sembang-sembang
5.    Tempoh interaksi   :3-5 minit


(B) The long first meeting interaction:

1.    Lokasi  : café atau restorant
2.    Waktu  :petang-petang time hujung minggu
3.    Subjek  :lepak dengan gurl (b) di café
4.    Tindakan semasa  : sembang-sembang secara kasual. 
5.    Tempoh interaksi  : ½ - 1 jam


(C) The online first meeting interaction

1.    Lokasi : facebook
2.    Waktu : kebiasanya ketika waktu malam
3.    Subjek : add seorang gurl (c) yang masih single.
4.    Tindakan semasa  : chatting online.
5.    Tempoh interaksi  : setiap kali girl itu online


(D) The good chemistry first meeting interaction:

1.    Lokasi : bilik kelab
2.    Waktu : sabtu. Ketika waktu kokorikulum
3.    Subjek : berkenalan dengan gurl (d) dari kolej/kos lain
4.    Tindakan semasa : berinteraksi sambil melakukan kerja kelab bersama-   sama.
5.    Tempoh interaksi : 4-5 jam


(E )  introduction by mutual friend
1.    Lokasi  : majilis makan malam
2.    Waktu : malam.
3.    Subjek : berkenalan dengan girl (e) melalui seorang kawan
4.    Tindakan semasa : berkenal-kenalan
5.    Tempoh interaksi : 5-10 minit


B . Setiap girl akan di minta untuk memberikan no fon masing-masing di akhir interaksi.


C .  Setiap situasi pula kemudiannya akan di nilai bagi menentukan  pada waktu bilakah yang paling sesuai untuk seseorang guys itu untuk kontek balik girl tersebut berdasarkan situasi di atas


D . catat keputusan.


Result:
Berikut adalah keputusan serta komen terhadap setiap situasi dalam esperiment ini

sebagai hiasan..


(A) The short first meeting interaction:

1.    tempoh masa terbaik untuk call balik: selepas 2-3 hari
2.    komen: Hal ini kerana, tempoh memulaan pengenalan yang singkat laitu kurang dari 5 minit menyebabkan kurangnya input untuk disampaikan kepada girl.  Kemungkinan untuk girl tersebut untuk tertarik untuk berkenalan dengan lebih lanjut adalah sangat rendah kecuali kalau u guys mempunyai wajah jambu cam hyun bin apatah lagi jika cute seperti max 24/7. 
3.     Oleh itu,  bagi mewujudkan impression yang baik, adalah dinasihatkan untuk call kembali selepas 2-3 hari. Hal ini adalah  bagi mengelakan u guys daripada di cop sebagi desperado atau stalker oleh girl tersebut


(B) The long first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik: kurang dari 2-3 hari.
2.    komen : keadaan environment yang bebas dari stress serta lebih santai amat sesuai untuk proses interaksi yang lebih lama. Oleh itu,input yang diberikan juga adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan  situasi (A). kemungkinan untuk gurl tersebut untuk berasa selesa dengan kehadiran u guys juga adalah tinggi.
3.    Oleh sebab itu, waktu terbaik untuk call kembali adalah kuang dari 2-3 hari selepas mendapat no fon girl tersebut untuk menjadikan proses interaksi itu lebih effektif. Risiko untuk di cop sebagai desperado adalah sangat rendah
    

(C) The online first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik : simple, just bagi tau girl itu bila u guys nak call die. (hari minggu ke, esok ke, etc..) And keep ur word
2.    Komen: Firstly, dengan meletakan janji sebergitu , akan menunjukan yang u guys ni seorang yang bertanggungjawab, gentleman dan bukanya seorang yang kaki stalker. Good first impression.  Secondly, dengan cara bergini , girl itu akan lebih selesa dan bersedia untuk terima call dari u guys.


(D) The good chemistry first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik: keesokan harinya
2.    Komen : The fact that yang u guys dah ada chemistry yang bagus dengan girl tersebut akan menyebabkan proses interaksi selepas ini lebih mudah. So gunakan peluang itu sebaiknya.


(E)  Introduction by mutual friend:
1.    Tempoh masa terbaik : selepas 2-3 hari
2.    Komen: sebabnya adalah sama dengan situasi di (A)


Conclusion:
Ok, macam yang u guys boleh nampak,  setiap situasi itu ada relationship yang berbeza dalam menentukan masa terbaik bagi seseorang guys itu untuk kontek kembali gurl yang die jumpa untuk kali pertama. Julat masa itu di tentukan dengan bagaimana u guys make the first move dalam proses nak berkenalan dengan dengan girl itu. First impression juga turut memainkan peranan yang penting dalam experiment ini . Hypothesis is accepted


Precaution:
1)    Kesemua girl yang terlibat mesti terdiri daripada girl yang belum kenal
2)    Sentiasa mewujudkan hubungan yang baik dengan para girl yang terlibat dalam experiment ini bagi mendapatkan hasil yang terbaik.
3)    Tak digalakan untuk melakukan experiment ini kat aweks orang.
4)    Yang paling penting, niat melakukan esperiment ini adalah untuk bekawan, bukan untuk cari aweks. Paham guys??


Reference:
1.    Mohamad Nash Ezhar bin Noor Hamzah, UPM
2.    Syazawati binti Ramly, USM

18 comments:

  1. kahkahkah..xsangka..ley jdi lab report.gempak ko baii.

    ReplyDelete
  2. style dowh..haha..
    nak copy weyh..haha..

    ReplyDelete
  3. boleh2/credit kat blog ak wei. ha3

    ReplyDelete
  4. trbaek bro. aku harap lab report aku dpt A pasni

    ReplyDelete
  5. thanz akito. ha3.rajin ko singgah yea. thanz2.

    ReplyDelete
  6. mcm pernah aku lihat style entry lab report ni. cuma topiknya berbeda.

    pape pun mmg best entry ni

    hahahaha..:)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. alip: ha3. ak terdetik nak wat cam ni bila ada sekali tu terbaca blog kusingserius.

    syazwan: thanz. more to come bro. ha3

    ReplyDelete
  9. hayati: ha3. thanz :) tadi singgah dah blog u. xleh bla ar sal stranger tue. ha3

    ReplyDelete
  10. haha..macam bangang je entri ni. tapi leh pakai gak..pandai je kau buat ehh..err..nak share boleh ?

    ReplyDelete
  11. eady minn. buleh. why not rite. memang aku wat untuk share2 pon tp kredit ar kat blog aku. ha3

    ReplyDelete
  12. har har har.. terbaik n3....

    walopown panjang lebar procedure..
    tapi ternyate fara bace sampai habes... hehhehe

    nice.. menarik n benar n tepat.. hehhehe

    ReplyDelete
  13. aque: thank u:)


    nasyuha: thanz, saja try aplikasikan sikit2 ilmu time belajar dulu2 kat U. he3

    ReplyDelete