BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 29 August 2011

the diffrence between problem & talent

 
 
2 boys love 1 girl= problem.
1 boy love 2 girls= talent.
 
 
hehehe...

Sunday, 28 August 2011

the reality that girl doesn't know when chatting with their Ex

Girl : Hey

Boy : Hey =)

Girl : So..How Are You ?

*Boy Types*:
I’m Miserable..
I Need You Back....
I Miss You ..!
I Am So Foolish For Leaving You! !
Please Come Back To Me! ! !
I LOVE YOU ! ! ! !
 

*Then Erased It....*
   

....Boy : I’m Fine.. :) 




........teringat kisah lama gua..

Saturday, 27 August 2011

gender discrimination on facebook



.....at least we have only one stalker to worry about. Hahahaha....







P/s: Selamat Hari Raya :)

Wednesday, 24 August 2011

Experiment: trend guys mentackle zaman sekarang

Science report yang tak beberapa nak science


Title:
Mengkaji hubung kait antara situasi dan tempoh masa yang terbaik untuk seseorang guys untuk kontek kembali girl tersebut buat pertama kali


Problem Statement:
Adakah situasi yang berbeza memerlukan tempoh masa yang berbeza bagi seseorang guys itu untuk kontek balik girl yang dia jumpa untuk kali pertama?


Hypothesis:
Situasi yang berbeza memerlukan tempoh masa yang berbeza bagi seseorang guys untuk kontek balik girl buat kali pertama


Materials:
1)    Motorola RAZR V8 luxury 18K gold plated edition
2)    Kredit fon
3)    Sim kad celcom
4)    facebook
5)    no fon girl yang baru kenal
6)    diri sendiri
7)    pengalaman hidup


Procedure:
A . Experiment ini di jalankan dengan menggunakan 5 jenis situasi yang berbeza dari segi lokasi, waktu, subjek, tindakan semasa dan tempoh interaksi itu seperti yang di bawah:


(A) The short first meeting interaction:

1.    lokasi : bilik kuliah  dan sekitarnya
2.    waktu : selepas waktu kuliah tamat.
3.    Subjek: jumpa gurl (a) yang sama kuliah ketika hendak pulang ke kolej
4.    Tindakan semasa   : tegur dan sembang-sembang
5.    Tempoh interaksi   :3-5 minit


(B) The long first meeting interaction:

1.    Lokasi  : café atau restorant
2.    Waktu  :petang-petang time hujung minggu
3.    Subjek  :lepak dengan gurl (b) di café
4.    Tindakan semasa  : sembang-sembang secara kasual. 
5.    Tempoh interaksi  : ½ - 1 jam


(C) The online first meeting interaction

1.    Lokasi : facebook
2.    Waktu : kebiasanya ketika waktu malam
3.    Subjek : add seorang gurl (c) yang masih single.
4.    Tindakan semasa  : chatting online.
5.    Tempoh interaksi  : setiap kali girl itu online


(D) The good chemistry first meeting interaction:

1.    Lokasi : bilik kelab
2.    Waktu : sabtu. Ketika waktu kokorikulum
3.    Subjek : berkenalan dengan gurl (d) dari kolej/kos lain
4.    Tindakan semasa : berinteraksi sambil melakukan kerja kelab bersama-   sama.
5.    Tempoh interaksi : 4-5 jam


(E )  introduction by mutual friend
1.    Lokasi  : majilis makan malam
2.    Waktu : malam.
3.    Subjek : berkenalan dengan girl (e) melalui seorang kawan
4.    Tindakan semasa : berkenal-kenalan
5.    Tempoh interaksi : 5-10 minit


B . Setiap girl akan di minta untuk memberikan no fon masing-masing di akhir interaksi.


C .  Setiap situasi pula kemudiannya akan di nilai bagi menentukan  pada waktu bilakah yang paling sesuai untuk seseorang guys itu untuk kontek balik girl tersebut berdasarkan situasi di atas


D . catat keputusan.


Result:
Berikut adalah keputusan serta komen terhadap setiap situasi dalam esperiment ini

sebagai hiasan..


(A) The short first meeting interaction:

1.    tempoh masa terbaik untuk call balik: selepas 2-3 hari
2.    komen: Hal ini kerana, tempoh memulaan pengenalan yang singkat laitu kurang dari 5 minit menyebabkan kurangnya input untuk disampaikan kepada girl.  Kemungkinan untuk girl tersebut untuk tertarik untuk berkenalan dengan lebih lanjut adalah sangat rendah kecuali kalau u guys mempunyai wajah jambu cam hyun bin apatah lagi jika cute seperti max 24/7. 
3.     Oleh itu,  bagi mewujudkan impression yang baik, adalah dinasihatkan untuk call kembali selepas 2-3 hari. Hal ini adalah  bagi mengelakan u guys daripada di cop sebagi desperado atau stalker oleh girl tersebut


(B) The long first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik: kurang dari 2-3 hari.
2.    komen : keadaan environment yang bebas dari stress serta lebih santai amat sesuai untuk proses interaksi yang lebih lama. Oleh itu,input yang diberikan juga adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan  situasi (A). kemungkinan untuk gurl tersebut untuk berasa selesa dengan kehadiran u guys juga adalah tinggi.
3.    Oleh sebab itu, waktu terbaik untuk call kembali adalah kuang dari 2-3 hari selepas mendapat no fon girl tersebut untuk menjadikan proses interaksi itu lebih effektif. Risiko untuk di cop sebagai desperado adalah sangat rendah
    

(C) The online first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik : simple, just bagi tau girl itu bila u guys nak call die. (hari minggu ke, esok ke, etc..) And keep ur word
2.    Komen: Firstly, dengan meletakan janji sebergitu , akan menunjukan yang u guys ni seorang yang bertanggungjawab, gentleman dan bukanya seorang yang kaki stalker. Good first impression.  Secondly, dengan cara bergini , girl itu akan lebih selesa dan bersedia untuk terima call dari u guys.


(D) The good chemistry first meeting interaction:

1.    Tempoh masa terbaik untuk call balik: keesokan harinya
2.    Komen : The fact that yang u guys dah ada chemistry yang bagus dengan girl tersebut akan menyebabkan proses interaksi selepas ini lebih mudah. So gunakan peluang itu sebaiknya.


(E)  Introduction by mutual friend:
1.    Tempoh masa terbaik : selepas 2-3 hari
2.    Komen: sebabnya adalah sama dengan situasi di (A)


Conclusion:
Ok, macam yang u guys boleh nampak,  setiap situasi itu ada relationship yang berbeza dalam menentukan masa terbaik bagi seseorang guys itu untuk kontek kembali gurl yang die jumpa untuk kali pertama. Julat masa itu di tentukan dengan bagaimana u guys make the first move dalam proses nak berkenalan dengan dengan girl itu. First impression juga turut memainkan peranan yang penting dalam experiment ini . Hypothesis is accepted


Precaution:
1)    Kesemua girl yang terlibat mesti terdiri daripada girl yang belum kenal
2)    Sentiasa mewujudkan hubungan yang baik dengan para girl yang terlibat dalam experiment ini bagi mendapatkan hasil yang terbaik.
3)    Tak digalakan untuk melakukan experiment ini kat aweks orang.
4)    Yang paling penting, niat melakukan esperiment ini adalah untuk bekawan, bukan untuk cari aweks. Paham guys??


Reference:
1.    Mohamad Nash Ezhar bin Noor Hamzah, UPM
2.    Syazawati binti Ramly, USM

Tuesday, 16 August 2011

trend guys call aweks zaman sekarang.



Hai guys, selamat datang kembali. Untuk hari ni, aku nak share some story mengenai satu lagi trend yang guys selalu buat time nak mentackle gurl laitu “repetitive calling”.

Selalunya guys ni, apabila first time dapat no fon gurl yang dia minat, selalunya diorang ni ada satu habit laitu suka untuk call gurl tersebut berulang-ulang kali. Kebanyakan guys call seperti ini adalah kerana mereka nak ambik perhatian gurl tersebut.  Manakala ada juga guys yang berfikir yang dengan cara ini, guys itu akan kelihatan seperti caring or a loving person. For me, what I can say is that this is..




BULLSH*T.

Guys, this is wrong.  gurl don’t think like that.  Let say u guys miscall atau SMS gurl tu sampai 7-8 kali, dan that gurl tak return ur call because maybe sibuk or whatever. Dan bila gurl tu ada masa nak bukak fon dan cek tengok u guys miscall her like hell, the first impression that comes out in her mind is, yep.. just another typical desperate, annoying, lonely stalker…


LOLOLOLOLOL





Ok ok, seriously man. So, how to do it the right way?


Well simple. Let say la u guys ni baru kenal this cute gurl dan baru dapat no fon die. So one day u guys pon decide la nak call gurl ni. The best way to do this is by for u guys untuk call that gurl once and if she doesn’t pick it up, leave a simple SMS.  Pandai-pandai ar SMS tue cm mana dan kalau that gurl still tak reaply SMS u guys for 2-3 days, try call sekali lagi dan hantar SMS for the second time.  Kalau gurl tu still tak reaply jugak, my advice, just move on and forget about that gurl .



WHATTTT!!???   



aku tau, korang mesti tanya what the hell I’m talking about rite??  Well explanations die simple jea. If that gurl is responsible, if that gurl is available , if that gurl is attractive to you guys, if that gurl is able to call u and want to call u back, that gurl will definitely will get ur SMS and will call or SMS u guys back.  Kalau tak masa first dulu,  surely for the second one die akan jawab. Tapi kalau gurl tu dah memang tak interested kat u guys, u guys struggle call macam mana pon, things will just not going to work out. 


not to mention the bad impression u give to her of urself. 





So guys, itulah serba sedikit story aku hari ni. Untuk gurl yang baca entry ini,  secara pribadi, yang mana satu korang prefer? “repetitive calling” atau “double calling”?. Dan betul ke kalau guys ni kalau asik calling memanjang jea akan nampak macam desprate?. Peace : )





Sunday, 14 August 2011

trend SMS aweks zaman sekarang ( jurus ke-2 )




Hai guys, hari ni aku nak sembang lagi sal satu lagi trend SMS yang sering kali guys lakukan time nak mentackle gurl laitu "menginterview" . Menginterview ini bermaksud, conversation diorang ni lebih kepada their own personal background. Every time SMS tanya benda sama: 


“Hi awak orang mana?”


“Oh, ye ke? adik beradik pulak ada berapa?”


“Hai awak, awak belajar kat mane yea? “





Lebih kurang macam ni lah. Yes, tak salah kiranya nak tau latar belakang seseorang itu. But for u guys untuk menggunakan this type of SMS to start a conversation with a gurl dengan niat untuk menarik perhatian that gurl, it is actually not a very good idea. Yes, maybe u guys boleh create a long conversation with that gurl by just talking about each other's background, but the truth is. That very long conversation is actually is a very long BORING conversation because let face it, mana ada kat dunia ni orang yang suka kene interview bang..  this type of conversation are boring, unfunny, full of fact and mostly, there is nothing interesting to talk about.  Balik-balik tanya kerje apa, asal mana, adik beradik berapa orang, dulu duduk kat mana.  Foreveralone..




So guys, next time u see a cute gurl that you want to tackle. Dun ask such question . Try to create conversation yang lebih menarik. Korang nak tahu tips paling senang nak start conversation dengan gurl cam mana? Senang jea. Tanye sal makanan. As simple as that. Seriously. Let say la this gurl asal kajang, Selangor. Time sembang-sembang tu just tanya la apa yg special sal sate kajang?  Kalau die tak tau, try to tease her, make her smile. Ala pandai-pandai la korang ayat, tips aku dah bagi. Ha3.


Ok lah guys. untuk hari ini, cukup la sedikit story ni.  Simple jea hari ni. kalau rajin-rajin sila la komen-komen. Aku ade banyak lagi idea nak share dengan korang. next entry aku nak wat gempak-gempak sikit. Nak tau pa die… tunggu…. Ha3. Orait, chow











Wednesday, 10 August 2011

trend SMS aweks zaman sekarang



“Hai awak, dah makan belom??”

“Hello , tengah buat apa tu??”

“Salam, hai awak sihat ke hari ni??”


Biasa dengar kan SMS atas ni. Ni adalah merupakan contoh SMS yang selalu guys send time mula-mula dapat no fon gurl. Selalunya guys akan hantar SMS seperti ni sebagai ayat pembuka bicara atau ice-breaker. 


Anyway, kalau korang nak tau ciri-ciri SMS macam ni dia ada dua , yang pertama adalah SMS jenis ni berbentuk current general question mengenai seseorang tu, manakala ciri keduanya adalah SMS ni..sangat FAIL




“FAIL???”


Simple, SMS jenis ni boring, lapok, suke tanya soalan bodo dan yang paling FAIL sekali adalah SMS jenis ni sebenarnya tak mampu nak hasilkan bahan yang menarik untuk buat sembang. Tak paham? tak pe tak pe, biar aku tunjukan :


zzzzZZZZZzzz ( SMS! )



gurl    : eh ade SMS (bukak fon tengok)

Boys  : hai ain, ko tengah wat pe tu, dah makan belom? sihat? <----alert!!

Gurl   : hai , saya tengah tido, dah makan dan sihat. 

Boys  : oh, ko makan ape tadi? Awalnye ko tido <----alert!!

Gurl   : saya makan nasi. Biasela tido kol 10 

Boys  : waaa mesti sedap kan. …  

Gurl   : ha’ah. 

Boys  : mmmm…ko petang tadi buat pe yea? (!!???)



Berdasarkan contoh di atas, korang boleh lihat bertapa tak effectivenye stail SMS cm ni.  Terlalu kaku, dan very strait forward. Bahan nak sembang tak ada. Yes, I admit, still ada guys yang berjaya tackle gurl dengan SMS stail ini. Tapi berapa ramai juga yang still foreveralone kerana tak pandai nak buatkan sesuatu conversation itu menarik di sebabkan penggunaan SMS yang berbentuk ini.  Die dah jadi macam interview. Balik-balik tanya "awak makan pe" , "awak tido pukul berape",  "awak study ape" and so on. FAIL man..




So soalanya sekarang ni adalah macam mane kita nak counter problem ni? Simple. Ni aku bagi sedikit tips. Try tanya sal pendapat die on something. Contoh aku beri :


zzzzzZZZZZzzz ( SMS! )



gurl   :  eh , ade SMS ..(bukak SMS)

Boys : hey hello ain,  wei ko sibuk tak sekarang (kalau die kate die ye, GTFO )

Gurl  : tak de ah asal ?

Boys : tak de, saje je nak sembang-sembang dengan ko ( jujur. good first impression) , ha3 .  wei aku actually nak tanye pendapat ko sal something ni.

Gurl : ha pe die ? 

Boys:tak de, bagi ko la kan. kalau first date ni la, yang mana lagi sesuai? bunga ke coklat ye? <---- macam ni la lebih kurang

Gurl : ni pehal tiba-tiba tanye sal bunge ni, nak pergi date ke. ha3. xpa xpa aku leh tolong. hemm... aku rasa bunga lagi ok sebab well nama  pon date kan. ha3. nampak cam special sikit la. tapi kalau bunga nie bla bla bla....



true story bro..





Berdasarkan contoh di atas ni, korang boleh nampak perbezaan tone, gaya, jenis SMS serta cara topik tu dibawa antara kedua dua jenis SMS ni. Kalau gunakan SMS pendapat nie, die ade macam ada modal yang boleh dijadikan bahan nak sembang. Nak sembang pon seronok. Pepehal pon, senang cerita, aku pon malas cakap, korang judge sendiri la mane yg lebih baik. aku just nak share idea je. 


So, tu la serba sedikit idea aku sal trend SMS zaman sekarang ni. Untuk hari ni aku stop kat sini dulu ,nanti bila-bila aku sambung story balik. Pepehal pon thank sebab sudi bace. ada masa komen-komen, follow-follow. Orait






Tuesday, 9 August 2011

First Date Zaman Sekarang


Selamat datang to all cute2 gurl and emo2 boy sekalian ke blog aku. Ok lah, sebab ini post first aku kat blog ni, aku ingat aku sembang special sikit lah hari ni, laitu mengenai kapel. Zaman sekarang ni, kalau kita sembang pasal kapel ni mostly aku tengok selalu pompuan la yang selalu emo? Well we can see yang ramai pompuan ni memang anti kapel. Bagi aku, perempuan yang anti kapel ade 2 jenis , first sama ada geng tudung laboh ( bagus laa.. ) atau yg second, jenis yang sebenarnya dia ni jeles dia tak ada kapel so untuk cover line yang dia tak ada kapel, bagi tau sume orang yang die anti kapel. Reverse psychology.  Aku ade jugak jumpe orang macam ni. Fail


Anyway,  selalunye kalau title blog tu pasal “kapel” ni selalunye diorang akan sembang pasal hukum kapel dalam agama la,  keburukan kapel la, pengalaman kapel and all other bla bla. Itu sume kat blog orang lain. Kat blog aku, kita story enjoy, tak payah berat-berat, kita sembang sal first date. Yep, aku pro-kapel so what?  


Selalunye bila sembang sal first date ni, selalunya guys la yang poning kepala nak pikir cam aku. Perempuan ak tengok relek ja, pakai mekap tebal-tebal, seluar ketat-ketat,  tudung pendek,  pakai baju adik siap. Anyway, zaman sekarang ni dating-dating bukan macam dulu-dulu, dulu romantic bang.. dating bawah pokok, manari kuchi kuchi hot ta aaa. Kalau yang gentleman suruh mak carikan ( sebab tak laku kowt..) guys ade sekarang? tak berani punye. Paling power pon, bawak tengok movie jalan-jalan pastu bawak balik, cek in hotel, ape barang bai..tak original la. Dah macam trend dah. Asik-asik movie, asik-asik dinner mahal-mahal nak tunjuk ko kaya walhal duit mak bapak kasi. Yang cikai sikit, balik-balik ajak tawaf supermarket  walhal tak beli apa apa pon. Dei common la dei.  Bagi pandangan aku, cara macam ni walaupon dah menjadi satu kebiasaan zaman ni , sebenarnya tidak sesuai. Kenapa? Meh ak share sikit pasal first date ni. ( poyo shial aku macm tere jea. LOL)






First date ni konsepnye yang pertama adalah kita nak kenal pasangan kita macam mane sebenarnya die tu orangnya, peramah ke,pendiam ke, pandai ambik hati ke atau sebagainya. Oleh itu ,interaksi antara satu sama lain adalah sangat penting masa ni. Kebanyakan guys ni mempunyai kebiasaan untuk bawak gurl yang die minat ni ke tempat-tempat yang ada banyak interaksi luar yang boleh mengganggu perhatian antara satu sama lain. Aku bagi contoh macam tadi, movie. Apabila tengok movie ni (interaksi luar), konfom kedua-duanya akan memang fokus punyalah dekat cerita tu (mengganggu perhatian). So tak akan ada interaksi antara satu sama lain. macam mane nak kenal? Ok maybe korang dah kenal so what? still tak ada interaksi antara satu sama lain. Ye la nak sembang cam mana kalau dah mata dok tuju tepat ja kat filem tu. Dah ar tiket ko bayar. Nak sembang tak boleh, tup-tup lak ko bawak pergi tengok cerita yang twilight nice move dude… Foreveralone.



Next one, pernah dengar perkataan “desperate “ tak? Perkataan ini bagi aku merupakan perkataan yang paling Fail yang boleh diberikan kepada mana-mana guys or gurl apabila merujuk kepada kapel.  Apakah yang menyebebkan seseorang tu nampak desperate? One words “overrated”. Ini terjadi apabila guys tu terlalu over ketika first date, tak kisah la sama ada daripada segi pakaian, tempat, pembelanjaan, hadiah or whatever dalam usaha untuk tarik perhatian perempuan itu. Yes, memang ada sesetangah gurl ni yang suke balak die cm tue sebab maybe bagi dia nampak macam caring , special or whatever tapi bagi aku sendiri, perkara-perkara sebergitu tak sesuai untuk dilakukan ketika ini. 





Ini kerana, macam yang aku cakap sebelum ini, first date ni adalah masanya untuk kita mengenali antara satu sama lain dan untuk mewujudkan first impression yang baik. Bukanya masa untuk membuat diri kita di cop sebagai poyo, belagak, mat bajet atau sebagainya di sebabkan diri kita yang terlalu over untuk penarik perhatian gurl itu. Tapi kalau nak buat macam tu tak salah sebenarya, tapi time awal-awal ni, time nak kenal-kenal ni relek dulu, jangan over excited. Bila dah lame tu, bila dah masing-masing dah accept each other, time SMS pon keluar sume ayat iluv u, call pon dah pangil sayang-sayang, baru la enjoy bawak pergi dinner mahal-mahal. Ini tak, time awal-awal date bawak jalan-jalan pergi Genting, dah ar gune duet PTPTN, last-last tak kapel pon. Pastu tension g kat FB luahkan perasanan. EPIC FAIL


Orait geng. aku ingat aku pon dah melalut panjang ni. Aku stop dulu kat sini, aku ade banyak lagi story nak cerita sebenarnya. Nak tau tips mcg paling best?? Ha3. tak main ar ayat “awak dah makan ke lom?” , atau “awak tengah wat pe tu? “ time sekolah leh ar ayat cikai-cikai cam ni.  Nak tau, stay tune.  Rajin-rajin usha blog ni dan aku akan make sure korang tak akan menyesal klik follow kat blog aku. Jom makan dulu. Chow!